Welkom » Historische groenterassen

Historische groenten

Historische groenterassen , ook wel  'heirloom' genoemd in de VS, zijn gewassen die in het verleden veel werden gekweekt maar niet passen in de moderne grootschalige groenteteelt.

Het zijn 'oude' soorten, zogenaamde 'zaadvaste' rassen,  die over  meerdere generaties, door particulieren, in stand zijn gehouden, en vooral geschikt zijn voor kleinschalige teelt.  Deze gewassen bezitten specifieke kenmerken die men niet bij de moderne ('hybride') rassen terugvindt. Het zijn  variëteiten met een traditie, die zich ook onderscheiden van wat er in de winkel ligt wat betreft uiterlijk en smaak. Deze soortenrijkdom brengt diversiteit en daarmee kan een stuk cultuurgoed in stand worden gehouden.

Waarom historische groenten?

  1. Bijzondere smaak. Vele historische groenten zijn eeuwenlang behouden omdat ze het beste smaken.
  2. Uit onderzoek blijkt dat in veel gevallen de moderne hybrides minder voedingsstoffen bevatten dan de heirlooms.
  3. Het betreft zaadvaste rassen. D.w.z. dat de nakomelingen, mits goed geselecteerd, in principe hetzelfde zijn als de originele plant. Dit betekent onder meer dat het zaad door iedereen kan worden vermeerderd. Dit in tegenstelling tot wat bij de moderne hybrides het geval is.
  4. De nakomelingen zijn echter niet allemaal uniform. Dit betekent  onder andere  dat ze niet allemaal tegelijkertijd afrijpen. Daarmee zijn ze beter geschikt  voor de kleinschalige tuinder, of moestuinder, die liever een gespreide oogst heeft dan grote hoeveelheden tegelijkertijd.
  5. In veel gevallen groeien deze historische groenten al eeuwenlang over de gehele wereld. Dit betekent veelal dat ze een verhaal met zich meebrengen, in een traditie passen. Met het telen en kopen van deze gewassen  wordt dus ook een stuk cultuurgoed  in stand  gehouden.

 Dus: Behouden van diversiteit en tegengaan van uniformiteit.

Wij telen een aantal historische rassen, die onze aandeelhouders in de zelfoogsttuin kunnen oogsten.
Ook vind je deze groenten, en hun verhaal, in onze kraam op de streekmarkt in Woerden.