Welkom » Hoe werkt zelf oogsten

Hoe werkt zelf oogsten

We werken met oogstaandelen. Je koopt dus een aandeel in de totale oogst. Voor het seizoen 2015 hebben we ruimte voor ca 25 oogstaandelen. Je kunt zoveel aandelen kopen als je wilt, afhankelijk van de grootte van je huishouden en of je een grote of kleine (groente- en fruit-) eter bent. Er zijn hele en halve oogstaandelen. Een heel oogstaandeel is voor een volwassen eter. Een half aandeel is voor een kind of een kleine eter of als aanvulling op een heel aandeel.

Het eerste seizoen is gestart op 10 april 2015. Mocht er in de loop van het seizoen nog plek over zijn, dan kun je in overleg ook later instappen voor de rest van het seizoen.

Voor een jaar oogsten betaal je in 2015 € 250,- voor een heel aandeel en € 125,- voor een half aandeel.  Het jaar loopt van april tot maart het jaar erop en je betaalt vooruit. Het vooruit betalen geeft ons als tuinders zekerheid van afzet en maakt het plannen van de teelt makkelijker. Je kunt ook eerst een PROEFabonnement nemen van vier weken voor € 20,-.

Wij dragen, in samenwerking met de natuur, zorg voor een ruime oogst met zo'n 30-40 verschillende soorten groenten en kleinfruit, het hele jaar door. Het spreekt voor zich dat de oogst in de zomer en herfst uitbundiger is dan in de winter en het voorjaar; en weersafhankelijk. Gemiddeld over een jaar kun je voor 4-5 maaltijden per week oogsten. Wij doen onze uiterste best om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door volop kunt genieten van een gevarieerd groente-aanbod. Een kleine greep uit het assortiment: spinazie en raapstelen in het voorjaar, tuinbonen, capucijners, tomaten, broccoli en courgette in de zomer, pastinaak en pompoen in de herfst en boerenkool en veldsla in de winter. Daarnaast hebben we zwarte en rode bes, frambozen en hoogstamappels. En nog veel meer...!

Je oogst wat je nodig hebt voor het aantal aandelen dat je hebt gekocht. De oogst is bedoeld om vers te consumeren. Je oogst dus wat je direct consumeert en niet om in te vriezen of in te maken. Het kan best voorkomen dat er op enig moment zo'n overvloed is dat er wel extra voor bewaren geoogst kan worden; wij zullen dit dan aankondigen. Vertrouwen over en weer is voor ons een belangrijk uitgangspunt. Ervaringen op andere zelfoogstbedrijven leren dat dit prima werkt en dat er voldoende is voor ieders behoefte. Door te oogsten wat je nodig hebt, draag je ook nog eens bij aan minder voedselverspilling.

Elke week ontvang je van ons een mail met daarin de oogst van die week. Op de tuin zullen we ook markeren wat er geoogst kan worden. De eerste keer dat je komt, laten we je zien hoe je het beste kunt oogsten. We zullen regelmatig tips geven over hoe je de groenten kunt bereiden. Als je zelf een lekker recept hebt dat je wilt delen, dan is dat ook heel welkom.

Aan het einde van het jaar plannen we een evaluatie, een heuse 'aandeelhoudersvergadering', waarin wij inzage geven in de financiën en de teeltplanning voor het nieuwe jaar voorstellen. Zo hopen we bij te dragen aan een transparante en eerlijke voedselproductie.

Verder geldt: je kunt ons altijd aanspreken op de tuin of mailen met vragen of ideeën! We stellen het op prijs als je meedenkt over hoe een en ander nog beter kan verlopen. Ook als je graag zelf iets wilt organiseren voor je mede-aandeelhouders van De Groenteboer, horen we dat graag. Er is veel mogelijk!