Welkom » Recepten » Courgette

Courgette

Courgette is een veelzijdige groente. Van zichzelf heeft de courgette geen uitgesproken smaak, dus is hij makkelijk te verwerken in uiteenlopende gerechten. Courgettes groeien razendsnel en als je er één over het hoofd ziet, kan die zich twee dagen later hebben ontpopt tot een flinke honkbalknuppel. Ook dan: geen nood, die joekels zijn nog uitermate geschikt om een soep van te maken, bijvoorbeeld naar onderstaand recept. De ronde courgette of patissson maar ook de middelmaatjes lenen zich uitstekend om te vullen, zie het tweede recept. De mooie kleine formaatjes courgettes kun je bijvoorbeeld in repen snijden en gegrild of slechts gemarineerd, zoals in het laatste recept, in een salade verwerken.


Courgettesoep met pit

Succesrecept door Bets overgenomen van okokorecepten.nl

Ingrediënten:

voor vier porties

  • klontje boter
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 courgettes, in stukjes; of dus een reuzecourgette (haal hier het gedeelte met de grote zaden uit)
  • ½ rode peper, in dunne ringetjes en zonder de zaadjes
  • 1 liter warme kippenbouillon*
  • 150 g roomkaas met kruiden
  • 100 ml witte wijn

Bereidingswijze

Verhit de boter in een (soep)pan en fruit hierin de ui met de knoflook glazig. Voeg de courgette en de rode peper toe en bak nog 5 minuten op laag vuur.
Schenk de bouillon in de pan en laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken. Laat de roomkaas erin smelten en roer de wijn erdoor.
Pureer de soep met een staafmixer of in de blender, breng zo nodig op smaak met peper en zout en serveer de soep in diepe borden.

Tip van Elsbeth: extra lekker met zelfgemaakte croutons: Snijd wat sneetjes oud(er) brood in stukjes en meng die met een klein scheutje olijfolie en fijngesneden knoflook in een ovenschaal of bakblik. Zet dit een tijdje in de oven en laat ze afkoelen.

*) Wij hebben kort geleden de Ruige Weide kip ontdekt. Daar koop je een hele (langzaam gegroeide en buitengelopen) kip (al dan niet in delen), en van de ingewanden kun je bouillon trekken.


Pittige courgettebootjes

Recept van LOOF Voeding

Ingrediënten voor 2 personen

Een middelgrote of twee (niet al te kromme) kleine courgettes; ronde zijn ook mooi

Voor de vulling:

- 100 gram gerookte zalm of tofu

- 1 rode of gele paprika

- 1 kleine ui

- 1 rode peper

- 1 bosui/lente-ui

- Naar smaak: komijn, korianderzaad, zwarte peper

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 180 graden.

Voor de vega variant: snijd de tofu in blokjes en marineer 30 minuten in een mengsel van koriander, komijn zwarte peper, kurkuma en wat olijfolie.

Snijd de courgettes in de lengte doormidden en hol met een lepel de vrucht uit. Bewaar het vruchtvlees voor in de vulling.

Snijd de ui, paprika en eventueel de rode peper fijn en bak kort in een koekenpan met wat olie of boter. Bak voor de vega variant ook de tofu mee. Voeg komijn en korianderzaad naar smaak toe.

Snijd ondertussen de bosui en het vruchtvlees van de courgette fijn en de zalm in reepjes.
Haal de pan van het vuur en meng alles door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en eventueel wat zout. De gerookte zalm is al vrij zout van zichzelf dus pas op met rijkelijk strooien.

Vul de courgettes en druk wat aan. Leg de courgettes op een bakplaat of in een ovenschaal en zet ongeveer 30 minuten in de oven. Wanneer een prikker door de courgettes glijdt, zijn de bootjes gaar.

Lekker met rijst of couscous en een frisse (tomaten)salade. Eet smakelijk!


Salade met pijnboompitten, dunne courgettelinten en Parmezaanse kaas

Recept van Bernadette

Ingrediënten:

- 3 el pijnboompitten

- ca. 500 g courgette

- 5 el olijfolie

- schaafsel en sap van 1 biologische citroen

- 1 teentje knoflook

- 75 g Parmezaanse kaas

- 3 el basilicum, in dunne reepjes gescheurd

Bereidingswijze:

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin en zet ze apart in een schaaltje. Schaaf (met kaasschaaf of mandoline) of snijd de courgette in de lengte in dunne plakken. Leg ze in een schaal en giet er kokend water op. Laat dit 2 minuten zo staan en giet ze dan af. Dep de courgette droog met keukenpapier. Meng in een apart kommetje de olie met citroenrasp en -sap en de knoflook. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg de dressing aan de courgettelinten toe en schep dit voorzichtig om. Leg de courgette losjes op een platte schaal of groot bord. Schaaf de kaas in dunne plakjes en leg die op de courgette. Strooi de pijnboompitten en de basilicum eroverheen. Serveer het geheel met stokbrood.