Knolvenkel

Venkelsalade met cranberries en pijnboompitten

 Recept van LOOF Voeding

Ingrediënten voor 2 personen

Twee venkelknollen

Handje gedroogde cranberries of rozijnen

Paar takjes verse dille

Citroensap

Olijfolie

Twee handjes pijnboompitten

Zwarte peper

 

Bereiding

Snijd de venkelknollen in kleine reepjes. Het loof kan ook gebruikt worden. Marineer de venkel een paar uur van te voren in een paar scheuten olijfolie, citroensap en zwarte peper naar smaak.

Snijd de dille fijn. Rooster de pijnboompitten op laag vuur een paar minuten in een droge koekenpan. Pas op voor verbranden.

Meng de gemarineerde venkel met de cranberries, dille en pijnboompitten.

Lekker als salade bij een barbecue!

Eet smakelijk!


Venkellimo

Recept van LOOF Voeding

Aan de venkelknollen van de tuin zit behoorlijk wat loof, wat prima te gebruiken is in salades of als garnering. Maar je kunt er ook limonade van maken! Een heerlijke dorstlesser tijdens de warme zomermaanden.

Ingrediënten voor 1,5 liter

- Het loof van één grote venkel
- Vijf takjes munt
- Vijf schijven verse gember
- Sap van een halve citroen
- Eventueel: honing
- Een (glazen) fles
- Zeef
- Schenkkom

 

Bereiding
Zet een flinke pan met ongeveer 1,5 water op het vuur. Voeg ondertussen het loof van de venkel toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes doorpruttelen. Voeg hierna de munt (inclusief takjes) toe en de gember. Laat nog eens 15 minuten zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur. Voeg, wanneer het water nog warm is maar van de kook af, eventueel wat honing naar smaak toe. Proef en laat het geheel helemaal afkoelen.

Haal de venkel, munt en gember uit het water. Voeg het sap van een halve citroen toe. Zeef het water in een schenkkom. Giet het geheel daarna over in een glazen fles.

Zet in de koelkast en laat lekker koud worden!