Koolrabi
Koolrabi-aardappel-gratin
Recept getest door Bets
Ingrediënten voor 4 porties:
- 5 grote aardappelen gekookt met schil
- 2 koolrabi's
- 250 ml slagroom
- kaas, geraspt
- suiker
- zout
- boter
- nootmuskaat
- maïzena
Bereidingswijze:
Snij de aardappels in gelijkmatige plakjes van ongeveer een centimeter dikte. De geschilde koolrabi ook in gelijkmatige plakjes van ongeveer 1 cm dikte snijden en vervolgens in reepjes. Verwarm nu in een koekenpan 1 eetlepel boter met een paar druppels olie. Voeg er 2 theelepels suiker aan toe en laat de suiker even smelten. Let op: blijf erbij, omdat de suiker snel kan verbranden. Doe de koolrabireepjes in de pan en bestrooi ze met een theelepel zout. Laat de groente even smoren en in het eigen sap trekken. Voeg versgemalen nootmuskaat toe en leg een deksel op de koekenpan. Laat de koolrabigroente ongeveer 20 minuten op laag vuur sudderen. Regelmatig omroeren en controleren of er nog genoeg vocht in zit, indien nodig een klein beetje water toevoegen. Ze zijn gaar als je ze kunt inprikken met een vork.
Koolrabiplakjes eruit halen en aan de kant zetten. Voeg aan het koolrabivocht 250 ml slagroom, nootmuskaat, 1 theelepel zout en peper toe en breng het mengsel aan de kook. Bind de saus met maïzena. Leg de aardappelplakjes en koolrabiplakjes dakpansgewijs in een ovenschaal. Overgiet de koolrabi- en aardappelplakjes met het slagroom mengsel. Dek de schotel af met de geraspte kaas. Laat de gratin in de bakoven bij 220 C (heteluchtoven bij 200 C) gedurende 20 minuten garen. Als de kaas lichtbruin gekleurd is kun je de gratin serveren.
Gevulde koolrabi
Recept getest door Bernadette
De allereerste keer dat Bernadette dit voorjaar zelf kwam oogsten, nam ze meteen een groente mee die ze nog niet kende: koolrabi. Met dit recept, gevonden op internet, was het meteen een succes. In het najaar hopen we een nieuwe oogst koolrabi te hebben, dus een nieuwe kans om dit recept ook eens uit te proberen.
Ingrediënten voor 4 porties:
- 4 middelgrote koolrabi's
- 1 kleine tomaat
- 100 g ham
- 1 bosuitje, in dunne ringetjes
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 4 eetlepels Parmezaanse kaas
- 1 bolletje mozzarella, in 4 plakjes
Snijd de stengels en het stronkje van de koolrabi's en schil de koolrabi's met een dunschiller. Kook ze in een pan met ruim kokend water en wat zout in ca. 10 minuten beetgaar.
Ontvel intussen de tomaat en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes en strooi er een beetje zout en peper over.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Laat de koolrabi's in een vergiet uitlekken en iets afkoelen. Hol de koolrabi's met een lepel uit tot op ca. 1 cm van de wand. Hak het uitholsel fijn. Schep in een kom de helft van de fijngehakte koolrabi met de ham, de uiringetjes, de peterselie en 2 eetlepels Parmezaanse kaas door elkaar. Schep voorzichtig de blokjes tomaat erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
Vul de uitgeholde koolrabi's hoog op met dit mengsel en druk de vulling goed aan. Zet ze naast elkaar in een lage ovenschaal. Leg op elke koolrabi een plakje mozzarella en strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover. Bak de koolrabi's in de oven in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Lekker bij gestoofde vis.