Pastinaak

Anna kookt met…

Anna is culinair betrokken bij Zorgtuinderij de Kweektuin, kookt met passie en  heel  graag met de biologische groenten van Tuinderij De Groenteboer  en de Oertuin. Haar uitdaging is bijzondere gerechten te creëren  waarbij de  seizoensgroente de hoofdrol speelt. 

Vandaag kookt Anna met…pastinaak

GEGRILDE PASTINAAK MET SLA EN WALNOTEN (voorgerecht of bijgerecht voor 4 pers.)

 Ingrediënten

  • 4 pastinaken
  • Zonnebloemolie
  • Zout of Herbamare (biologisch kruidenzout)
  • 100 gram sla, zoals: veldsla, winterpostelein of rucola
  • 100 gram walnoten
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 1 dl. walnootolie
  • Sap van 1 citroen
  • 12 knapperig gebakken plakjes (biologisch) gerookt ontbijtspek *(kan weggelaten of vervangen door parmezaanvlokken)
  • Zout en vers gemalen peper naar smaak

Bereiding

  • Schil de pastinaken en halveer deze in de lengte.
  • Kook de pastinaakhelften 2 minuten, haal ze uit het kookwater en laat op keukenpapier afkoelen.
  • Verwarm een grillpan of koekenpan met dikke bodem.
  • Kwast de pastinaken helemaal in met zonnebloemolie en bestrooi met zout of Herbamare.
  • Leg ze in de pan en grill de pastinaken op hoog vuur aan beide kanten tot ze mooi lichtbruin zijn of ribbels hebben. Dit duurt ongeveer 3 minuten per kant. Draai regelmatig om.
  • Haal ze uit de pan en laat afkoelen.
  • Hak de helft van de walnoten heel fijn.
  • Klop intussen de dressing van de mosterd, walnootolie, citroensap, honing en zout/peper naar smaak. Voeg de fijngesneden walnoten toe en klop nog even door.
  • Leg de pastinaken mooi op een platte schaal. Verdeel de dressing over de pastinaken.
  • Garneer met plukjes sla, walnoten en (eventueel) plakken uitgebakken spek.

 

Tip:

  • Als voorgerecht heerlijk met stokbrood.
  • Als bijgerecht heerlijk bij gegrilde kip of gebakken kaasplak en gebakken aardappelen.