Pompoen
Pompoenrisotto
Succesrecept uit De Volkskeuken (Loethe Olthuis), hoog op het favorietenlijstje van de tuinders
Ingrediënten (voor 4-5 personen):
- 1 oranje pompoen (hokkaido of uchi kuru bijv), van ca 1 kg
- goede olijfolie
- 4 el verse tijmblaadjes (of gedroogd, ongeveer de helft)
- 1 teentje knoflook
- 1 ui, gesnipperd
- 1,25 l groentebouillon
- 300 gr risottorijst
- 100 gr vers geschaafde Parmezaanse kaas
- versgeraspte nootmuskaat
- 4 el pompoenpitten
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Was de pompoen (schillen hoeft niet!) en 'slacht' hem als volgt: snijd hem doormidden en schraap met een lepel de zaden en draden eruit. Snijd de helften in parten en die vervolgens in blokjes van gelijke grootte (niet te klein). Meng de olijfolie (ca 4-5 el) met tijm en uitgeperste knoflook en wat zout door de pompoenstukjes in een ovenschaal. Laat ze in een voorverwarmde oven (180 gr) net gaar worden. Laat ze zeker niet te zacht worden! Schep ze al garend af en toe om.
Bak intussen de ui in een paar eetlepels olie zacht en zoet. Roer de rijst erdoor en als de rijstkorrels er een beetje glazig uit zien, giet je een flinke scheut bouillon toe. Telkens als de bouillon volledig is opgenomen door de rijst, voeg je weer een nieuwe scheut bouillon toe, net zolang tot alle bouillon is opgenomen door de rijst en de rijst beetgaar is. Blijf de rijst hierbij regelmatig roeren.
Rooster intussen de pompoenpitten licht in een droge koekenpan.
Roer op het einde voorzichtig de pompoen met de olie uit de ovenschaal samen met een deel van de pompoenpitten, de helft van de kaas en flink wat nootmuskaat door de risotto. Serveer in diepe borden met pompoenpitten eroverheen gestrooid en de kaas er los bij.
Eet smakelijk!
Pompoenquiche
Zoet-zilte stevige nazomerquiche
Ingrediënten voor één taart:
Voor het deeg (je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar-(blader)deeg gebruiken)
- 250 gr meel/bloem (bijv 1/2 bloem, 1/2 volkorenmeel)
- tijm of andere Provençaalse kruiden
- 1 tl zout
- 60 ml olijfolie
- 120 ml koud water
Bereidingswijze voor het deeg:
Oven voorverwarmen op 200 gr. Vet een springvorm in en bepoeder bodem en rand met wat bloem. Meng eerst alle droge ingrediënten (meel/kruiden/zout). Voeg de olie toe en roer dit erdoorheen met een vork. Voeg dan het koude water toe totdat dit goed is opgenomen. Dan kneed je het deeg tot een samenhangende, elastische bal. Rol de bal zo snel mogelijk uit tot hij ruim en de springvorm past. Vul de vorm met het deeg en zet dit een half uurtje in de koelkast. Prik er dan gaatjes in met een vork en bak vast gedeeltelijk gaar in de oven (ca 20 min). Laat het deeg afkoelen en vul die daarna met de vulling.
De vulling:
- 1 pompoen van ca 800 gr
- 3 rode uien, in grove stukken
- een paar handjes walnoten
- 1 el balsamico-azijn
- 1 el honing
- 100 ml crème fraîche
- 4 eieren
- 150 gr feta-kaas, verkruimeld
- verse of gedroogde tijm, een paar eetlepels
- versgeraspte nootmuskaat
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze voor de vulling:
Was de pompoen, ontdoe hem van de zaden en draden en snijd hem in stukjes (schillen hoeft niet!! Haal wel eventuele 'houtige' stukjes weg). Bak de uien tot ze zacht en zoet zijn, neem hiervoor de tijd. Rooster de walnoten licht in een droge koekenpan. Klop de eieren los met de crème fraîche, azijn, honing, nootmuskaat, kruiden en peper en zout. Meng de pompoen met het eimengsel, de feta en een deel van de walnoten. Verdeel de vulling over de bodem en laat de quiche in ca 35-45 minuten gaar worden in de oven. Je kunt controleren of de quiche gaar is door met een satéprikker in het midden van de quiche te prikken; komt die er droog uit dan is de taart gaar, zo niet, nog even door laten garen. Verdeel de laatste walnoten de laatste 5 à 10 minuten over de taart in de oven.
Bon appetit!

Gevulde pompoen
Geïnspireerd op een recept uit 'Veg!'van Hugh Fearnley-Whittingstall
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 kleine pompoenen, bijv. sweet dumplings, elk ca 400 gram
- 2 preien, in dunne ringen gesneden
- twee handjes gepelde en gehakte walnoten
- 100 gram boekweit, gekookt volgens bereidingswijze op verpakking
- 2 el zachte geitenkaas
- 75 gram gruyere of Parmezaanse kaas, of andere harde kaas met volle smaak
- paar eetlepels crème fraiche
- 2 tl mosterd
- 1 el gedroogde tijm
- 1 el roomboter
- peper en zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190 gr. Bak de prei in de boter ca 10 minuten (deksel op pan, lag vuur), tot de preiringen helemaal zacht zijn. Roer boekweit, crème fraiche, mosterd, tijm, kaas en walnoten erdoor. Breng op smaak met ruim peper en zout (straks eet je deze vulling meet veel zoet pompoenvruchtvlees).
Als de pompoenen niet uit zichzelf stabiel rechtop staan, snijd dan een klein plakje aan de onderkant eraf. Snijd ook een dekseltje aan de bovenkant eraf. Snijd met een scherp mesje een gat naar de holte van de pompoen en lepel deze uit met een theelepel. Haal alleen zaden en draden weg, het vruchtvlees blijft zitten.
Vul de holten met het preimengsel, hou een beetje ruimte over aan de bovenkant. Zet de dekseltjes erop en laat de pompoenen in ca een uur garen in de oven, tot het vruchtvlees van de pompoenen helemaal zacht is. Zorg dat de pompoenen ruim op de bakplaat staan zodat er hete lucht om de pompoenen kan circuleren.
Prachtig en heerlijk! Eet smakelijk!