Prei

Hartige taart met prei, walnoten en yoghurt

Een erg smakelijke combinatie, het friszure van de citroen en de yoghurt met het zoete van de prei en de bite van de walnoten!

Voor 1 taartvorm

Ingrediënten:

- hartige taart deeg (kant-en-klaar of zelfgemaakt: zie recept onder 'pompoen')

- 3 à 4 preien, in ringen gesneden

- 4 eieren

- ca 150 ml dikke yoghurt

- 150 gram walnoten

- ca 2 el sap van een citroen

- 1/2 el tijm (gedroogd)

- zout en peper

- naar smaak eventueel geraspte kaas

Bereidingswijze:

- Bekleed een taartvorm met het deeg. Verwarm de oven voor op 200 gr.

- Bak de prei met het citroensap, de tijm en peper en zout in wat olie tot de prei echt zacht is.

- Klop de eieren los met de yoghurt, een klein beetje vocht (2-3 el) van het preimengsel en wat zout en peper. Schenk dit in de taartbodem en verdeel de (uitgelekte) prei en walnoten erover.

- Strooi er desgewenst wat geraspte kaas over.

- Bak de taart in ca 30-40 minuten gaar.

Eet smakelijk!

 


Anna kookt met…

Anna is culinair betrokken bij Zorgtuinderij de Kweektuin, kookt met passie en  heel  graag met de biologische groenten van Tuinderij De Groenteboer  en de Oertuin. Haar uitdaging is bijzondere gerechten te creëren  waarbij de  seizoensgroente de hoofdrol speelt.
 

Vandaag kookt Anna met…prei

PREISOEP MET AARDAPPEL (maaltijdsoep 4 personen)

Ingrediënten

1 ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, heel fijn gesneden

2 eetlepels (olijf)olie of 30 gram boter

2 dikke preien of 3 dunnere, in dunne ringen gesneden en gewassen

6 aardappelen (middelgroot), in blokjes van ½ cm. gesneden

1 afgestreken theelepel  kerrie

1 liter groenten- of kippenbouillon (van 2 tabletten)

1 dl. (kook)room

Peper en zout naar smaak

 

Bereiding

  • Verwarm de olie of boter in een soeppan en voeg de ui toe. Bak zachtjes 2 minuten.
  • Voeg dan de knoflook, de helft van de prei en de helft van de aardappels toe, roer bakkend even om en voeg de kerrie toe. Laat nog zachtjes 3 minuten bakken onder af en toe roeren.
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten koken.
  • Pureer deze soep met een staafmixer.
  • Zet weer op het vuur en voeg de rest van de prei en aardappel toe.
  • Breng opnieuw aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken tot de aardappel gaar is.
  • Voeg de(kook) room toe, roer goed door en breng op smaak met zout en peper.

Tip:         Garneer naar wens  met:  uitgebakken spekjes/ blokjes kaas/ croutons/ bieslook/ brood


PREI MET MACARONI UIT DE OVEN (4 personen)

Recept: Anna Hamelink (zie hierboven)

 

Ingrediënten

400 (volkoren) macaroni

2 dikke preien of 3 dunne preien, gewassen en in 1 cm dikke ringen gesneden

250 gram champignons, in plakjes gesneden

1 eetlepel (olijf)olie

1 gehakt teentje knoflook

1,5 dl. slagroom

100 gram geraspte pittige kaas

2 el paneermeel

handje gesneden basilicum

 peper , zout,  nootmuskaat

 

Bereiding:

Kook de macaroni  2 minuten korter dan normaal in zout water, spoel koud af en laat uitlekken.

Kook de preiringen 1 minuut in kokend zout water, spoel koud af en laat uitlekken.

Verwarm de olie in een koekenpan en bak de champignons licht bruin. Bak de knoflook even mee.

Meng de prei, macaroni, champignons, basilicum en de helft van de kaas.

Doe dit mengsel in een ingevette ovenschaal.

Meng de room met de rest van de kaas en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Verdeel het roommengsel over de ovenschotel en bestrooi met de paneermeel .

Bak 20-30min. in een voorverwarmde oven van  180°C.

Tip:        Heerlijk met een gemengde salade