Rode biet
Bietenhummus
Uit: Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall
Voor 4:
- 50 gr walnoten (variatietip: combi van noten en zaden, bijv hazelnoten, zonnebloem- en pompoenpitten)
- 1 tl komijnpoeder (in het originele recept staan komijnzaadjes die je heel kort moet roosteren in een koekenpan en vervolgens fijn moet stampen in de vijzel)
- 200 gr gare bietjes, in stukjes gesneden
- 1 el tahin (sesampasta) (of eventueel pindakaas)
- 1 grote teen knoflook, geperst
- sap van 1 tot 2 citroenen
- olijfolie extra vierge
- stukje verse gember, geraspt (dit staat niet in het originele recept, maar met vind ik het nóg beter maken)
- zout en peper
Rooster de noten in de oven op ca 180 graden, ca 5-7 min, en laat ze afkoelen.
Doe de geroosterde, afgekoelde noten in een keukenmachine/blender en wacht tot de noten fijn gekruimeld zijn. Voeg dan de bietjes, tahin, het grootste deel van de knoflook, komijn, het sap van een halve citroen, een scheut olie, een beetje van de gember en wat zout en peper toe en pureer tot je een dikke pasta hebt. Mogelijk moet je er wat olie bijvoegen om het smeuïger te krijgen of überhaupt te kunnen pureren. Proef of je er nog meer gember, citroen, knoflook, zout, peper of olie bij wilt voor de smaak.
In de koelkast is deze hummus zeker een paar dagen te bewaren. Heerlijke dip met rauwkost of brood. Serveren op kamertemperatuur.
Burgers van rode biet en feta
Beproefd recept van Elsbeth
Deze vegetarische burgers zijn niet alleen heel lekker door de combinatie van de zoete bietjes met de hartige feta, ze zien er ook prachtig uit. Als ze van buiten een mooi bruin korstje hebben en je snijdt ze open, dan knalt daar weer het rode 'vlees' van de rode biet uit. Een lust voor het oog!
Ingrediënten voor 4 burgers:
- 2 kleine rode bietjes, rauw, geraspt
- 1/2 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- ca 100 gr feta, verkruimeld
- pompoen- of zonnebloempitten of wat gehakte noten
- 1 ei
- havermoutvlokken, of bijvoorbeeld een restje (gekookte en afgekoelde) rijst/boekweit of wat geprakte kikkererwten
- scheutje olijfolie
- bloem
- peper en zout naar smaak
- optioneel: handje verse basilicum OF 1 theelepel verse, geraspte gemberwortel (dat laatste is echt een aanrader!!)
Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten behalve de bloem en laat dit mengsel een half uurtje rusten in de koelkast. Het mengsel moet dan kneedbaar zijn zodat je er burgers van kunt vormen. Als het nog niet genoeg aan elkaar plakt, kun je er wat extra havermout/rijst/boekweit doorheen doen. Of een beetje bloem.
Vorm er met je handen vier burgers van door er eerst ballen van te draaien en die vervolgens af te platten. Haal deze door de bloem zodat er een laagje bloem aan alle kanten zit. Dit kan een plakkerig klusje zijn. Wees ook voorbereid op rode bietjes-handen. Bak de burgers op niet al te hoog vuur in ca 15 min in wat olie gaar.
Lekker als vleesvervanger, maar wat mij betreft is dit een maaltijd op zich. Lekker met een zelfgemaakte knoflooksaus.
Beetje salade erbij (bijvoorbeeld van het jonge loof van de bietjes) en aan tafel!

Bietenlasagne
Beproefd recept van Elsbeth
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram gare rode bieten (deze kook je het beste in de schil en met de steelaanzet eraan zodat de kleur behouden blijft; na het koken -en afkoelen!- kun je dan de schil heel makkelijk met de hand eraf pellen)
- ca 400 gram jong bietenloof óf spinazie (of een combinatie van deze)
- 1 pak verse lasagne (het kan ook met gedroogde lasagne, maar zorg er dan voor dat de bovenste vellen bedekt zijn met saus)
- 250 ml room
- 250 ml ricotta
- 50 gr parmezaanse kaas, geraspt
- 1 citroen
- 1 teentje knoflook
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Blancheer de lasagnevellen heel kort, een minuut, in kokend water. Laat het bietenblad en/fo spinazie in een pan met een beetje olijfolie slinken. Snijd de bietjes in plakjes.
Rasp de citroenschil. Meng room, ricotta, geraspte citroenschil, knoflook en kaas en breng op smaak met peper en zout.
Leg in een ovenschaal om en om lasagne, bietenblad/spinazie, rode bietjes en het ricottamengsel. Zorg dat het bovenste laagje ricottamengsel is.
Bak de lasagne in ca 30 min in de oven.
Ik ben dit recept al jaren geleden tegengekomen en het blijft een favoriet! Eet smakelijk.