Snijbiet/andijvie

Curry met snijbiet en nieuwe aardappels

Recept geïnspireerd op een recept uit"Veg! Het River Cottage boek" van Hugh Fearnley-Whittingstall

Dit is een fantastisch kookboek als je (meer) met groenten wilt koken; heel toegankelijke recepten die met al die smakelijke groenten in de hoofdrol erg feestelijk zijn.
Met deze curry kun je, zoals een curry betaamt, eindeloos variëren. Zelf heb ik de snijbiet ook al eens vervangen door andijvie en verder kun je er nog allerhande andere groenten in kwijt, zoals wortel, bladkolen, pompoen, ...

Voor 4 personen:

Ingrediënten:

- 2 flinke uien, meer mag ook, in grote stukken gesneden

- 3 teentjes knoflook, fijngehakt

- het sap van een stukje verse gember, fijngesneden en vervolgens boven een zeef uitgeknepen

- 2 tl garam masala

- 2 tl komijnpoeder

- 2 tl korianderpoeder

- 1 tl chilipeper, of een vers pepertje fijngesneden zonder de pitjes

- 1/2 tl kurkuma

- 500 gram snijbiet incl. de stelen (of andijvie of spinazie), in grove stukken gesneden

- 350 gram nieuwe aardappels, in vieren gesneden, met schil

- 250-300 gram Dupuis- of berglinzen (in elk geval een linzensoort die heel blijft bij het koken); dit soort linzen moet je vaak een paar uur laten weken voordat je ze kunt koken, dus houd daar rekening mee bij het plannen van de maaltijd

- naar smaak andere groenten in grove stukken gesneden

- 1/2 blok santen (kokoscrème) of een blik kokosmelk

- een blik gehakte tomaten (bij gebruik van santen) of twee blikjes tomatenpuree (bij gebruik van kokosmelk)

- 250 ml volle yoghurt

- handjevol cashewnoten of hazelnoten of amandelen, geroosterd en in stukjes gehakt

- handje fijngesneden peterselie of koriander

- olie om in te bakken, peper en zout

- basmatirijst (of voor een wat steviger bite en vulling: zilvervliesrijst) óf chapatti's

Bereidingswijze:

Kook de geweekte linzen beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking (vaak 30-45 min). Zet ook de rijst op en kook die gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Bak de ui in de olie 5-10 minuten tot hij echt zacht en zoet is geworden en voeg dan de knoflook er pas bij. Voeg na een minuutje alle specerijen erbij, bak dit al roerend een minuutje  aan en blus dit af met een klein beetje water.  Voeg de aardappels en eventueel andere 'harde' groenten toe en bak dit ca 5 minuten mee. Voeg dan het blik tomaten of de tomatenpuree met wat water (niet teveel) toe en laat alles sudderen tot de aardappels net gaar zijn. Voeg ongeveer halverwege de snijbiet en/of andere bladgroenten en de kokos  toe. Santen heeft een bindende werking, vandaar dat dit goed samengaat met extra vocht uit de tomaten; als je kokosmelk gebruikt, kun je beter tomatenpuree gebruiken en niet teveel (kook)vocht. Voeg de gare linzen toe en tot slot het grootste deel van de verse groene kruiden toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Voeg de yoghurt pas vlak voor het opdienen toe, als je de curry dus vooraf maakt, wacht dan met het toevoegen van de yoghurt tot het laatste moment. Doe dit ook met een klein deel van de verse koriander of peterselie; het staat altijd mooi als er verse kruiden over de curry gestrooid kunnen worden. Strooi ook de noten er pas vlak voor het opdienen over.

Serveer met rijst of chapatti's. Eet smakelijk!