Welkom » Recepten » Spitskool

Spitskool

Koude spitskoolsoep
Recept van aandeelhouder Anne

Nodig voor 6 porties:
- 1 spitskool
- 5-6 wortels
- 1 prei
- 4 aardappels
- 2 courgettes
- 1 blikje mais
- zeker vier grote tenen knoflook
- drie pepers (chili of madame Jeanette of welke je lekker vindt, om mee te koken)
- 3 eetlepels kerrie of masala
- 100 gram geraspte kokos
- 4 bouillonblokjes

Bereidingswijze:
Groenten in stukken snijden, pepers heel erbij, kerrie, bouillonblokjes, mais en kokos erbij. Het geheel goed koken.
Dan de peper er geheel uitscheppen. (NIET VERGETEN :-))
Soep laten afkoelen. Pureren.

Wat overblijft, kan ingevroren worden.
Om te garneren:
Een kwart komkommer in blokjes per bord, een halve avocado in blokjes, een flinke schep creme fraiche of yoghurt en een handje pinda's.

Falafelwraps met spitskool en bietjes
Recept van LOOF Voeding

Dit heb je nodig voor 2 personen:
4 volkoren wraps
1/2 of kleine spitskool
2 bietjes
40 gram veldsla of rucola
1 avocado
12 falafelballetjes (kant- en klaar of zelf te maken)
Citroensap
2 el Sesamzaad
Zwarte peper
Kerriepoeder
1 tl Kurkuma
Eventueel: chilisaus

 

Aan de slag:
Begin met het bakken van de wraps en de falafelballetjes wanneer je deze zelf maakt. Dat duurt het langst. Was en snijd ondertussen de spitskool in dunne reepjes.
Verhit een eetlepel roomboter of kokosolie in een wok- of hapjespan en voeg de spitskool toe. Voeg flink wat kerrie (naar smaak), zwarte peper en een theelepel kurkuma toe. In ongeveer 10 a 15 min is de spitskool (beet)gaar.

Rasp ondertussen de bietjes op een grove rasp. Voeg een scheutje citroensap, twee eetlepels sesamzaad en wat zwarte peper toe en zet weg. Snijd de avocado in reepjes.
Verwarm als laatste de falafelballetjes 5 minuutjes in een koekenpan wanneer je deze kant en klaar hebt gekocht.

Verdeel twee wraps over de borden. Leg hier de spitskool op, gevolgd door de bietjes en 3  falafelballetjes. Maak af met blaadjes veldsla/rucola , schijfjes avocado en een paar druppels chilisaus.

Eet smakelijk!