Tuinbonen (scroll naar onderen voor meer recepten met tuinbonen)

Citroenrisotto met tuinbonen

Recept uit een oude 'Smaakmakend'

Voor 4 personen

Ingrediënten:

- 1 liter groentebouillon

- 50 gr boter

- 2 fijngehakte sjalotjes

- 300 gr risottorijst

- 1 glas witte wijn

- rasp en sap van 1 biologische citroen

- 1,5 kg verse tuinbonen (ongedopt gewicht)

- 50 gr pecorino, geraspt

 - eetlepels bladpeterselie, fijngehakt

Bereidingswijze:

Breng de bouillon aan de kook en houd hem warm. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem (een wok kan ook) en fruit hierin de sjalot. Voeg de rijst toe en bak de korrels mee tot ze glazig zijn (ca 1 minuut). Blijf goed roeren. Schenk de wijn erbij en roer tot deze is opgenomen. Doe hetzelfde met het citroensap. Voeg nu al roerend steeds een scheut bouillon toe en voeg telkens pas een nieuwe scheut toe als de rijst bijna droog valt. Na ongeveer 20 minuten zal alle bouillon op zijn en de rijst smeuig en beetgaar.

Kook intussen de gedopte tuinbonen in ruim water met zout in ca 8-10 minuten beetgaar. Giet ze af en roer ze met de citroenrasp, pecorino en een klontje boter door de risotto. Laat dit nog even staan in een afgedekte pan (vuur uit). Breng desgewenst verder op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk van dit zomerse gerecht!


Aardappelsalade met tuinbonen, tuinkers en pesto

 Recept van LOOF Voeding  (www.loofvoeding.nl)

Ingrediënten voor 2 personen

- 500 gram zoete of gewone aardappelen (of een mix)

- 1,5 kilo (ongedopte) tuinbonen

- Kropsla of gemengde sla naar keuze

- 4 eieren

- (zelfgemaakte) pesto

- 1 bakje tuinkers

- Olijfolie

 

Bereidingswijze

Snijd de aardappel in grove stukken (schillen hoeft niet) en kook gaar. Bereiding in de oven kan ook. Zoete aardappelen hebben een kortere kooktijd dan gewone aardappelen.

Dop ondertussen de tuinbonen en kook de eieren 7-8 minuten.

Kook de tuinbonen, wanneer jong en vers, ongeveer 5 a 10 minuten in een dun laag water.

Giet de aardappelen en tuinbonen af. Laat de eieren even schrikken, pel  en snijd in vieren.

Verdeel de salade over twee borden. Leg de aardappelen erop, gevolgd door de tuinbonen, de partjes ei, de tuinkers en als laatste wat klodders pesto en eventueel een scheutje olijfolie naar smaak.

Eet smakelijk!