Witlof
Anna kookt met…
Anna is culinair betrokken bij Zorgtuinderij de Kweektuin, kookt met passie en heel graag met de biologische groenten van Tuinderij De Groenteboer en de Oertuin. Haar uitdaging is bijzondere gerechten te creëren waarbij de seizoensgroente de hoofdrol speelt.
Vandaag kookt Anna met…witlof
HARTIGE TAART MET WITLOF, UI, ROQUEFORT (of andere kaas)
(vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen of snack voor meer)
Ingredienten:
2 eetl. (olijf)olie
500 gram rode uien
400 tot 500 gram witlof
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
1 pakje bladerdeeg
200 gram room
3 grote eieren
100 gram (of iets meer naar smaak) Roquefort (blauwschimmelkaas)
Blaadjes van 4 takjes tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
100 gram gepelde walnoten
Vers gemalen peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pel, halveer en snijd de uien in zeer dunne plakken.
- Snijd de witlof in reepjes van ongeveer halve centimeter.
- Verwarm de olie op zacht vuur in een pan met dikke bodem. Voeg de uien en de suiker toe en laat dit onder zeer regelmatig omscheppen in ongeveer 15 minuten karamelliseren (zacht, lichtbruin en zoet). Pas op dat dit niet aanbrandt.
- Voeg de witlof toe en schep goed om. Laat nu nog 10 minuten zachtjes bakken.
- Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol op met bloem bestoven aanrecht uit tot een cirkel van ongeveer 20-22 cm doorsnede.
- Bekleed een quichevorm (of bakblik, dan rand maken van 2 cm.) met het bladerdeeg. Snijd de opstaande rand netjes af
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak het deeg 15 minuten voor in de oven. Laat afkoelen.
- Verdeel dan het uien-witlofmengsel over het deeg.
- Klop in een kom de room los met de eieren.
- Voeg de verkruimelde blauwe kaas, tijm en peper toe. Proef en doe er eventueel nog wat zout bij (kaas is ook zout).
- Giet dit over de uien en druk er de walnoten in.
- Bak de taart in ongeveer 35 minuten tot de vulling stevig is.
Serveer warm met lekkere salade.
TIP: Vervang de roquefort door bijvoorbeeld feta of belegen Hollandse kaas.