Wortel
WORTEL-GEMBERSOEP MET KOKOSMELK ( 4 personen)
Recept van Anna Hamelink
Ingrediënten:
- 500 gram winterwortel
- 1 grote ui
- 20 gram roomboter of 2 eetlepel olijfolie
- ½ theelepel kerriepoeder of ½ afgestreken theelepel garam masala
- 1 teentje knoflook
- 5 cm. verse gemberwortel
- 750 ml groente- of kruidenbouillon
- 2 dl. Kokosmelk (blik)
- vers gemalen peper/zout
Optioneel, als bijlage:
- gehakte hazelnoten
- verbrokkelde feta
- peterselie
Bereiding:
- Snijd de ui heel fijn, rasp de gember grof en snijd de knoflook fijn.
- Schil de wortelen en snijd in niet te dikke plakken.
- Verhit de boter of olie in een grote soeppan.
- Fruit de ui zachtjes aan.
- Voeg na 1 minuut knoflook, gember, kerriepoeder/garam masala toe.
- Laat nog 2 minuten zachtjes, al omroerend bakken.
- Voeg de wortelen toe en schep paar keer om.
- Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken totdat de wortels gaar zijn.
- Voeg de kokosmelk toe en roer goed door.
- Pureer de soep met een staafmixer en breng daarna op smaak met peper en/of zout
- De soep is de volgende dag nog lekkerder.
- Lekker en extra compleet met feta of hazelnoten en peterselie.
Tip: gebruik dit recept als leidraad en varieer erop los. Bijvoorbeeld extra pittig met rode peper, kruidig met verse koriander, zoeter met gemberstroop, romiger met (meer) kokosroom, frisser met een meegekookte appel…. EN GENIET!
De wortelcake van de open dag
Recept van Elsbeth
Ingrediënten:
- 8-10 middelgrote bospenen
- 4 eieren
- 200 gram rietsuiker
- 200 ml zonnebloemolie
- 300 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1,5 tl kaneelpoeder
- een snuf zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Vet het cakeblik in met wat olie. Rasp de wortels. Zeef de bloem met het bakpoeder, zout en kaneel. Klop met de mixer de eieren met de suiker goed luchtig. Als dit mengsel luchtig geklopt is, voeg dan al mixend de olie in telkens een straaltje erbij. Spatel het gezeefde bloemmengsel door het eimengsel en vervolgens ook de geraspte wortel. Giet dit beslag in de cakevorm en bak het in de oven in ca een uur gaar. Haal je een satéprikker schoon uit de cake, dan is hij gaar. Als er nog wat beslag meekomt, moet de cake nog wat langer in de oven blijven.
Variatietip:
Wat (geroosterde) zonnebloempitten of walnoten door het beslag mengen, geeft extra 'bite' en een hartiger smaak.