Hoe werkt zelf oogsten

We werken met oogstaandelen. Je koopt dus een aandeel in de totale oogst. Je kunt zoveel aandelen kopen als je wilt, afhankelijk van de grootte van je huishouden en of je een grote of kleine (groente- en fruit-) eter bent. Er zijn hele en halve oogstaandelen. Een heel oogstaandeel is voor een volwassen eter. Een half aandeel is voor een kind en kan dus alleen als aanvulling op tenminste één heel aandeel worden gekocht. 
Ook is bij het aandeel inbegrepen een bloemenplukabonnement in de zomermaanden. Je kunt in die maanden wekelijks een mooie bos bloemen plukken in onze bloementuin, om thuis van verder te genieten.
Prijzen

De prijzen voor 2023 zijn (alle bedragen incl 9% BTW):

- heel aandeel: €300,- (ofwel ongeveer €10,- /week)

- tweede of volgende aandeel in hetzelfde huishouden: € 230,-(ofwel ongeveer €7,70/week)

- half aandeel: € 115,00 (voor kinderen van 5 tot en met 15 jaar)

- bloemenplukabonnement (verkrijgbaar zolang de voorraad strekt, voor wekelijks een bos bloemen; juli tot minimaal half september) €95,00 

- strippenkaart bloemenpluktuin (verkrijgbaar vanaf juli zolang de voorraad bloemen strekt, voor 5 x plukken) €50,- 

- tegoedbon bloemen plukken (verkrijgbaar zolang de voorraad strekt), voor 1x plukken inclusief uitleg €15,-

We vragen onze aandeelhouders om vooruit te betalen. Het vooruit betalen geeft ons als tuinders zekerheid van afzet en maakt het plannen van de teelt makkelijker. In overleg is gespreide betaling (max. drie termijnen) ook mogelijk.
Je kunt ook eerst een (eenmalig) PROEFabonnement nemen van vier weken voor €50,- p.p.  (graag contact via de mail)

We starten meestal halverwege mei met oogsten. Het seizoen loopt tot en met december. Mocht er in de loop van het seizoen nog plek over zijn, dan kun je ook later instappen voor de rest van het seizoen.

Wat krijg je voor een aandeel?

Wij dragen, in samenwerking met de natuur, zorg voor een ruime oogst met zo'n 30-40 verschillende soorten groenten,  kleinfruit en bloemen. Het spreekt voor zich dat de oogst in de zomer en herfst uitbundiger is dan in de winter en het voorjaar; en weersafhankelijk. Gemiddeld over een seizoen is één aandeel voldoende voor 4-5 maaltijden per week. In de praktijk blijkt dat er zeker in de zomer een overvloed is. In de winter en aan het begin van het seizoen is het aanbod dan weer wat minder.
Wij doen onze uiterste best om ervoor te zorgen dat je het hele seizoen volop kunt genieten van een gevarieerd groente-aanbod. Een kleine greep uit het assortiment: spinazie en raapstelen in het voorjaar, tuinbonen, broccoli en courgettes in de zomer, pastinaak en pompoen in de herfst en boerenkool en prei in de winter. Daarnaast hebben we zwarte en rode bes, frambozen, rabarber en aardbeien. En bloemen dus.

Voorbeelden van wat je kunt oogsten per week staan hieronder. Dit zijn uitdrukkelijk voorbeelden om je een indicatie te geven van wat je ongeveer kunt verwachten. Wij geven tijdens het oogstseizoen soms wel, soms geen hoeveelheden per groente aan; in deze voorbeelden hebben we dit wel bij alle groenten gedaan zodat je een beeld krijgt.

Start van het seizoen (half-eind mei):
Raapstelen 1 bosje per aandeel

Radijs 1 bosje per aandeel

Sla 1 krop per huishouden

Bladkool (vergelijkbaar met boerenkool/palmkool); 3 ons per aandeel

Begin van de zomer (half juni):

Spitskool of koolrabi 1 a 2 stuks per aandeel

Bospeen 1 bosje per huishouden

Sla 1 krop per huishouden

Peultjes 2 à 3 ons per aandeel

Lente-uitjes 1 bosje per huishouden

Spinazie 3 ons per aandeel

Aardbeien 1 1a 2 bakjes per huishouden

Zomer (half augustus):

Courgette all you can eat;-)

Rode biet of chioggia biet 2 per aandeel

Venkel of bleekselderij 1 per aandeel

Salade-aardappels 3 ons per aandeel

Nieuwzeelandse spinazie 3 ons per aandeel

Sperziebonen 3 ons per aandeel

Sla 1 krop per huishouden

Veldboeket 1 per huishouden

Herfst (half oktober):

Bloemkool of Romanesco 1 per huishouden

Pompoen 1 per huishouden

Prei 2 per aandeel

Keuze uit diverse bladgroenten (sla, andijvie, raapstelen, rucola, snijbiet): 2 à 3 ons per aandeel

Paksoy of savooiekool 1 per huishouden

Pastinaak of peen 3 à 4 ons per aandeel

Veldboeket 1 per huishouden

Einde van het seizoen (begin december):

Prei 2 per aandeel

Boerenkool of palmkool 4 ons per aandeel

Spruiten 3 ons per aandeel

Bloemkool 1 per huishouden

Winterpostelein 2 a 3 ons per aandeel

Je oogst wat je nodig hebt voor het aantal aandelen dat je hebt gekocht. De oogst is bedoeld om vers te consumeren. Je oogst dus wat je direct consumeert en niet om in te vriezen of in te maken. Het kan best voorkomen dat er op enig moment zo'n overvloed is dat er wel extra voor bewaren geoogst kan worden; wij zullen dit dan aankondigen. Ook als er van iets (nog) weinig is, zullen wij een indicatie van de te oogsten hoeveelheid geven. Vertrouwen over en weer is voor ons een belangrijk uitgangspunt. De ervaring leert dat dit prima werkt en dat er voldoende is voor ieders behoefte. Door te oogsten wat je nodig hebt, draag je ook nog eens bij aan minder voedselverspilling. 

Communicatie

Elke week ontvang je van ons een mail met daarin de oogst van die week. Op de tuin zullen we ook markeren wat er geoogst kan worden. De eerste keer dat je komt, laten we je zien hoe je het beste kunt oogsten. We zullen regelmatig tips geven over hoe je de groenten kunt bereiden. Hier vind je al verschillende recepten per groente. Als je zelf een lekker recept hebt dat je wilt delen, dan is dat ook heel welkom.

Jaarlijks organiseren wij een aantal bijeenkomsten op de tuin om gezamenlijk groente te oogsten, denk hierbij aan aardbeien in het voorjaar en pompoenen in het najaar.
Daarnaast zullen we tijdens het seizoen een aantal keer een 'meewerkmiddag' organiseren, waarop je als aandeelhouder vrijblijvend mee kunt helpen om nog wat meer te leren over biologisch tuinieren  of om gewoon lekker buiten bezig te zijn of je mede-aandeelhouders beter te leren kennen. Als er behoefte aan is, kan er natuurlijk meer gezamenlijks worden georganiseerd. Aan het einde van het jaar plannen we een evaluatie om de teeltplanning voor het nieuwe jaar voor te stellen. .

Verder geldt: je kunt ons altijd aanspreken op de tuin of mailen met vragen of ideeën! We stellen het op prijs als je meedenkt over hoe een en ander nog beter kan verlopen. Ook als je graag zelf iets wilt organiseren voor je mede-aandeelhouders van De Groenteboer, horen we dat graag. Er is veel mogelijk!

 

Foto: (c) Leni de Jager oktober 2015